Saffransdoftande fisksoppa (2 portioner)
10 räkor med skal
6 dl vatten
2 morötter
1 gul lök
1/4 purjolök
1 vitlöksklyfta
6 broccolibuketter
4 cocktailtomater
1 msk tomatpuré
1/2 paket saffran2 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche1 tsk timjan
200 g torsk
Salt, peppar, paprikakrydda
Fond:
Skala räkorna. Lägg dem åt sidan för att ha i soppan. Lägg skal och räkhuvud i en kastrull, fyll på med 6 dl vatten. Sätt på ett lock och koka i cirka 15 minuter. Sila bort räkskal och koka ihop fonden tills 4 dl återstår. Salta och smaka av.
1. Skala och skär potatis, morötter, lök, purjolök och vitlök i bitar och bryn i olja i en gryta.
2. Tillsätt tomatpuré, saffran, övriga kryddor och fond. Låt sjuda i 10 minuter.
3. Dela fisken i lagom stora bitar.
4. Tillsätt mjölk, matlagningsgrädde, creme fraiche, broccoli, halverade cocktailtomater och fisken. Låt sjuda i 5 minuter.
5. Tag grytan från värmen och lägg i räkorna. Låt soppan dra i några minuter.
6. Garnera med en klick creme fraiche eller aioli och toppa med en räka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar