Här kommer receptet på mina favoritsemlor. Hjorthornssaltet gör bullarna mer luftiga och porösa. Jag brukar tillsätta lite kardemumma i degen också så blir det extra gott!
Klassiska semlor
25 g jäst
100 g margarin eller smör
1 ägg
1 dl socker
2 krm salt
2 krm hjorthornssalt
7 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Fyllning:
100 g mandelmassa
3 msk mjölk
Garnering:
2 dl vispgrädde
florsocker
1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
2. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
3. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i ca 10 bitar. Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 minuter. Pensla sedan med uppvispat ägg.
5. Grädda mitt i ugnen i 250°C, ca 10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.
6. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Fyll tillbaka i bullarna.
2. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
3. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i ca 10 bitar. Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 minuter. Pensla sedan med uppvispat ägg.
5. Grädda mitt i ugnen i 250°C, ca 10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.
6. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Fyll tillbaka i bullarna.
7. Vispa grädden fast. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken.
8. Pudra över florsocker och servera.
8. Pudra över florsocker och servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar