Den här pajen är en riktigt mastig kaloribomb! Jag använde hälften ljus och hälften mörk sirap, men smaken blev aningen för "vuxen" så nästa gång blir det bara ljus sirap. Se till att inte koka kolan för länge så att den blir hård, den ska vara härligt seg!
Kolapaj med jordnötter
Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 tsk strösocker
3 msk vatten
Fyllning:
125 g smör
1½ dl strösocker
3 dl ljus eller mörk sirap
2 msk vetemjöl
1 tsk salt2 ägg (lätt vispade)
1 tsk äkta vaniljsocker
150-200 g salta jordnötter
1. Koka upp smör, socker, sirap, vetemjöl, och salt till fyllningen och låt det sjuda på låg värme i ca 10 minuter under omrörning. Tag av från värmen och låt fyllningen svalna till rumstemperatur. Smeten ska kännas ganska seg.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienser till pajskalet till en smidig deg och tryck ut i en pajform. Förgrädda pajskalet i ugnen i 10 minuter.
3. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Blanda de lättvispade äggen, vaniljsocker och nötter i kolasmeten. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen i ca 30 minuter. Låt stå kallt en stund innan servering.
Servera med lättvispad grädde.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienser till pajskalet till en smidig deg och tryck ut i en pajform. Förgrädda pajskalet i ugnen i 10 minuter.
3. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Blanda de lättvispade äggen, vaniljsocker och nötter i kolasmeten. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen i ca 30 minuter. Låt stå kallt en stund innan servering.
Servera med lättvispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar