Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

måndag 14 mars 2011

Luftiga tekakor

Igår bakades det tekakor till frukost. De här tekakorna blir så lätta och luftiga att de nästan smälter i munnen. Jag brukar byta ut smöret mot 1 dl rapsolja och sockret ersätter jag med vit sirap. Tekakorna är allra godast nybakade!

Luftiga tekakor
2½ dl mjölk
2½ dl  vatten
50 g jäst
100 g smör
1 dl socker
½ msk salt
4 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
4 dl rågsikt
4 dl vetemjöl

1. Smula jästen i en degbunke.
2. Smält smöret, häll i vatten och mjölk och värm till 37 grader. Lös upp jästen med degspadet.
3. Tillsätt socker, salt, havregryn och de olika mjölsorterna. Arbeta degen ordentligt tills den blir smidig.
4. Låt jäsa till dubbel storlek ca 45 minuter. 
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i 15 bitar och kavla eller platta ut dem till ½ cm tjocka kakor.
6. Lägg över tekakorna på plåtar med bakplåtspapper, nagga dem med en gaffel och låt jäsa i ca 30 minuter.
7. Grädda i 200 grader i mitten av ugnen ca 10-15 minuter.
8. Pensla tekakorna med med varmt vatten direkt när de tagits ut ur ugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar