Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

lördag 16 februari 2013

Nougatpaj

En smarrig dessertpaj med sprött pajskal och mjuk nougatfyllning. I grundreceptet är det ingen kakao i pajdegen, jag tillsatte det för att jag gillar chokladsmaken men det gör man som man vill.

Nougatpaj
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
ev. 3 msk kakao
1 msk vatten

Fyllning:
125 g smör
2 dl havregryn
2 ägg
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
125 g nougat

1. Skär smöret i tärningar och blanda hastigt ihop smör, mjöl, socker och eventuellt kakao, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in i plastfolie och låt degen vila i kylen ca 1 timme. 
2. Kavla eller tryck ut degen i en pajform eller en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. 
3. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 10 minuter. 
4. Smält smöret till fyllningen och häll det över havregrynen. 
5. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker luftigt. Vänd i havregrynen. 
6. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Rör ihop försiktigt. 
7. Häll smeten i pajskalet och sänk ugnstemperaturen till 175 grader. 
8. Grädda i ytterligare 25-30 minuter tills den stannat. Ta ut formen ur ugnen.
9. Hyvla nougaten med osthyvel och lägg på pajen. Låt nougaten smälta och bred ut den jämnt. Låt pajen svalna. Servera rumstempererad med vispgrädde.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar