Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

måndag 7 november 2011

Prinsesstårta med banan

I år ville Erik ha banansmak på sin födelsedagstårta. Eftersom jag ville göra en prinsesstårta fick det bli en prinsesstårta med banansmak, vilket blev riktigt gott.

Prinsesstårta med banan
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
Hallonsylt
3 bananer
2 dl marsánkräm
4 dl vispgrädde
Garnering:
Grön marsipan
Rosa marsipan
Röd pyntgelé
Ev. florsocker

1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de båda mjölsorterna och bakpulver. Vänd ner det i smeten och blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter.
2. Grädda i 175 grader ca 40 minuter. Stjälp upp kakan och låt den svalna.
3. Gör marsánkrämen och vispa grädden. Blanda marsánkrämen med 3 dl av grädden. Mosa 2 bananer och skär den tredje i tunna skivor.
4. Skär tårtan i 3 bottnar. Den översta ska vara knappt 1 cm tjock.
5. Lägg en botten på ett tårtfat. Droppa över lite hallonsaft så blir tårtan saftig. Bred på ett tunt lager med hallonsylt. Fördela de mosade bananerna ovanpå och bred på en tredjedel av marsángrädden.
6. Lägg på nästa tårtbotten, droppa över saft och lägg på bananskivorna. Bred på resterande marsángrädde och forma den som en kupol.
7. Lägg på den tunna tårtbottnen och bred vispgrädden ovanpå och runt kanterna på tårtan.
8. Kavla ut den gröna marsipanen till ett runt lock, skär några snitt i kanterna och lägg den försiktigt över tårtan. Tryck till och jämna till så att det blir snyggt. Skär bort överflödig marsipan.
9. Forma en ros av den rosa marsipanen och tryck fast den på tårtan. Garnera med pyntgelé.
Sikta eventuellt över florsocker.

2 kommentarer: