Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

lördag 12 november 2011

Brioche

Brioche är ett franskt frukostbröd med smör och ägg i degen. Jag brukar göra det som formbröd eftersom jag tycker att det är fantastiskt gott att rosta, men man kan också baka ut briochedegen till små bullar och grädda dem i 250 grader ca 10 minuter.

Brioche
Deg 1:
25 g jäst
1 dl vatten
1/2 tsk salt
2 dl vetemjöl
Deg 2:
75 g smör
1 msk strösocker
2 ägg
ca 3 1/2 dl vetemjöl
Pensling: 1 ägg

1. Deg 1: Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt salt och vetemjöl och arbeta ihop till en ganska lös deg, gärna i matberedare. Låt jäsa ca 20 minuter under bakduk.
2. Deg 2: Rör smöret mjukt med sockret. Arbeta in det och äggen i den jästa degen. Tillsätt vetemjölet i omgångar och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs ca 30 minuter under bakduk.
3. Lägg degen i en avlång smord brödform, ca 1 liter. Låt jäsa ca 10 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200 grader ca 25 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar