Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

onsdag 9 november 2011

Kanelbullar med fördeg

Det här receptet är lite annorlunda eftersom man först gör en lös fördeg som får jäsa och som man senare blandar ut till en bulldeg. På många bagerier använder man sig av det här sättet att baka bullar. Jag upplever att bullarna blir saftigare, luftigare och godare. Jag brukar också riva lite mandelmassa över fyllningen för att få en extra fyllig smak på mina kanelbullar.

Kanelbullar med fördeg (ca 24 st)
Fördeg:
Kanelbullar till vänster, blåbärsbullar till höger
25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
Deg:
100 g mjukt smör eller margarin
3/4 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
1/4 tsk salt
1 ägg
ca 4 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 msk kanel
Ev. riven mandelmassa
1 ägg till pensling
Pärlsocker

1. Blanda ingredienserna till fördegen till en jämn smet. Låt jäsa i rumstemperatur 1-2 timmar (degen ska bubbla och jäsa till ungefär dubbel storlek) eller över natten i kylskåp. 
2. Blanda fördegen med ingredienserna till degen och arbeta den smidig.
3. Låt vila under plast i kylskåp ca 60 minuter. Det går bra att låta degen vila i kylskåpet i flera timmar om man vill baka ut bullarna senare. 
4. Kavla ut degen till en stor, rektangulär platta som är ca 1 cm tjock. 
5. Rör ihop smör, socker och kanel till fyllningen och bred den över degplattan. Riv eventuellt över lite mandelmassa.
6. Vik ett treslag (vik in långsidorna mot mitten, den ena över den andra) och skär ca 2 cm breda remsor. Tvinna remsorna och snurra till knutar. Lägg dem i bullformar på en plåt eller direkt på ett bakplåtspapper. 
7. Låt jäsa i ca 60 minuter. 
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
9. Grädda i 225 grader ca 10 minuter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar