Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

måndag 28 november 2011

Kladdkaka med pufftopping

 Den här kladdkakan är riktigt smarrig. Att göra kakan med mörk choklad istället för kakao ger en otroligt god chokladsmak. Rispuffar i toppingen var en lyckad chansning, det blev jättegott!

Kladdkaka med pufftopping
150 g smör
150 g mörk choklad
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
Topping:
50 g smör
1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
3/4 dl vispgrädde
1 msk kakao
ca 2 1/2 dl rispuffar

1. Smält smöret. Bryt ner chokladen i bitar och rör tills den smält.
2. Vispa ihop ägg och socker i en bunke. Rör ner chokladsmeten. Tillsätt mjöl och salt och blanda till en jämn smet.
3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
4. Grädda i 200 grader ca 14 minuter. Låt svalna.
5. Smält smöret till toppingen i en kastrull. Rör ner socker, sirap, vispgrädde och siktad kakao. Låt koka upp. Koka under omrörning på medelvärme tills kolan tjocknat och det blir en "gata" när man drar sleven längs med kastrullens botten. Använder du termometer är kolan klar vid 114 grader.
6. Dra kastrullen från plattan och rör ner rispuffarna. Bred toppingen över kakan och låt svalna.

Servera med vispad grädde!

1 kommentar: