Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

söndag 18 september 2011

Räkmys

I fredags blev det räkmys med räkor, sallad och ett gott bröd med vitlökssmör!

Degen till brödet gjorde jag på morgonen. Lång jästid ger godare och luftigare bröd, samtidigt som det går fort att baka ut det på kvällen vilket är ett plus när man kommer hem sent och är hungrig!

Räksallad
Isbergssallad
Tomat
Gurka
Avokado
Räkor med skal
Ägg
Majonnäs
Flingsalt chili
Citron

1. Skala räkorna. Koka, skala och skär äggen i skivor.
2. Skär grönsakerna i bitar och lägg upp på en tallrik. Toppa med ägg, majonnäs och räkor. Strö flingsalt chili och pressad citron över räkorna. 



Mitt luftiga middagsbröd
12 g jäst
2 1/2 dl kallt vatten
1 msk honung
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 dl fiberberikade havregryn
1 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en degbunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en lös deg. 
2. Täck bunken med plastfolie och ställ i kylen i minst 6 timmar.
3. Häll ut degen på mjölat bakbord. Forma försiktigt till en limpa, knåda inte för då trycks luftbubblorna som bildats i degen ut och brödet blir inte lika luftigt och mjukt. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper.
4. Låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter. 
5. Grädda i 225 grader ca 30 minuter. Låt svalna på galler. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar