Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

måndag 12 september 2011

Limpa med vetekli

Den här limpan kom till när jag var sugen på ett ljust men ändå nyttigt bröd. Vetekli innehåller mycket fibrer och mineraler och gör brödet saftigare. Limpan var lika god till frukost som till middagspajen!

Limpa med vetekli
25 g jäst
1 dl mjölk
2 dl vatten
1 msk olja
1 tsk salt
1 tsk socker
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl vetekli
1 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
ca 2 dl vetemjöl

1. Smula jästen i en bunke. Värm vätskan till 37 grader, häll den över jästen och rör tills den löst sig. 
2. Tillsätt övriga ingredienser och knåda degen smidig. 
3. Jäs degen under bakduk i ca 40 minuter. 
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till en limpa. Lägg den på en bakplåtspappersklädd plåt. 
5. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. 
6. Sätt in brödet i 250 graders ugnsvärme. Spraya in lite vatten i ugnen för att få en knaprig skorpa på brödet. Sänk värmen efter 5 minuter till 200 grader och grädda i ytterligare ca 30 minuter. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar