Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

söndag 2 oktober 2011

Franska smörgifflar

Gifflar gör frukosten extra lyxig. De här är lite frasiga och påminner om croissanter. De ska egentligen ätas som de är, men jag tycker om att dela dem och äta med marmelad. De smakar absolut bäst varma och nybakta!


Franska smörgifflar
25 g jäst
3 dl vatten
1 ägg
1 tsk salt
ca 1 liter vetemjöl
125 g kallt margarin

Pensling:
2-3 msk smält margarin
1 ägg
vallmofrön

1. Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 grader. Häll det över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt ägget, saltet och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en platta, ca 25x40 cm. Skär eller hyvla margarin i tunna skivor. Lägg dem på halva degen. Vik den andra hälften över och tryck till runt kanterna.
3. Kavla ut degen till en rektangulär kaka ca 1 cm tjock. Vik den i 3 delar. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet ca 20 minuter.
4. Kavla ut degen på nytt och vik den på samma sätt som ovan. Upprepa detta ytterligare en gång.
5. Dela degen mitt itu. Kavla ut varje del till en avlång kaka ca 1/2 cm tjock, 10 cm bred och 40 cm lång. Skär ut 8 trekanter per kaka. Pensla dem med smält margarin.
6. Rulla ihop trekanterna från basen mot spetsen till gifflar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
7. Jäs under bakduk, ca 30 minuter.
8. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.
9. Grädda i 250 grader 10-12 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar