Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

måndag 10 oktober 2011

Luftiga vetebitar

Det här är nog det luftigaste brödet jag någonsin bakat. Det blir mjukt, lite segt och otroligt gott! Hemligheten är lång jästid och att inte knåda degen efter jäsningen. Det gör det enkelt att baka ut också, bara att platta ut degen på plåten!

Luftiga vetebitar
5 dl vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
1 msk flytande honung eller ljus sirap
2 dl fiberberikade havregryn
10 dl vetemjöl
2 tsk salt

1. Smula jästen i en bunke. Värm vatten och mjölk till 37 grader. Lös upp jästen i lite av vätskan.
2. Häll i resten av degvätskan, honung/sirap och vetemjölet lite i taget. Arbeta degen ordentligt, tillsätt salt och arbeta den ytterligare några minuter.
3. Låt jäsa övertäckt i 1,5 timme.
4. Häll ut den lösa degen på en plåt med bakplåtspapper. Platta till degen med mjölade fingrar och skåra den eventuellt i bitar. Var noga med att inte arbeta degen mer än nödvändigt. Är degen för kladdig är det lättare att skära bitarna efter gräddningen.
5. Värm ugnen till 225-250 grader. Låt vetebitarna vila under bakduk tills ugnen är varm.
6. Grädda i ca 15 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk, så får brödet en lite hård yta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar