Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

fredag 10 januari 2014

Ankarstock

Mjukt, mustigt och fylligt bröd med surdegskaraktär som tar två dagar att baka, men är väl värt att vänta på. Mycket gott vardagsbröd.

Ankarstock (2 limpor)
Dag 1:
25 g jäst
1 1/2 dl kallt vatten
1 1/2 dl rågsikt
Dag 2:
25 g smör
3 1/2 dl vatten
1 1/4 dl farinsocker
1 tsk salt
1/2 msk kinesisk soja
2 1/2 dl havregryn
3 dl vetemjöl special eller Manitoba cream
ca 6-7 dl rågsikt
1/4 dl mjölk till pensling

Dag 1:
Smula jästen i en bunke och rör ihop den med vatten och rågsikt. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i kylen över natten (12-16 timmar).
Dag 2:
1. Häll fördegen från dag 1 i en stor bunke. 
2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vatten och värm till fingervarmt. 
3. Blanda ner vätskan i bunken med fördegen. Tillsätt socker, salt och soja och blanda väl. 
4. Tillsätt havregryn, vetemjöl och rågsikt och arbeta degen ordentligt tills den är elastisk och släpper bunkens kanter. 
5. Låt jäsa under bakduk i minst 40 minuter.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till två limpor. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper eller i smorda bakformar.  
7. Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter.
8. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 40 minuter. 
9. Ta ut bröden och pensla direkt med mjölk. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar