Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

tisdag 27 december 2011

Saffranslängd med vit choklad och mandelmassa

Otroligt goda och saftiga saffranslängder som garanterat gör succé till julfikat.

Saffranslängd med vit choklad och mandelmassa
50 g jäst för söta degar
200 g smör
5 dl mjölk
1 g saffran (2 kuvert)
1 sockerbit
1/2 tsk salt
2 dl socker eller vit sirap
ca 14 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g mjukt smör
1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g hackad vit choklad
100 g mandelmassa
Pensling:
1 ägg
Pärlsocker

1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, häll på mjölken och låt bli fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resterande degspad. Mortla saffran med en sockerbit till ett fint pulver. Tillsätt det samt övriga ingredienser och arbeta degen smidig.
2. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter.
3. Arbeta ner degen i bunken och ta upp den på mjölat bakbord. Knåda degen smidig, tillsätt eventuellt mer mjöl. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel, ca 30*40 cm.
4. Rör smör, strösocker och vaniljsocker smidigt och bred blandningen över rektanglarna. Strö över hackad vit choklad och riv över mandelmassan. Rulla ihop från långsidan och lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper. Klipp djupa jack i längderna och lägg flikarna växelvis åt höger och vänster. 
4. Låt jäsa övertäckta i 30-45 minuter. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
5. Grädda i 175 grader ca 20 minuter.

2 kommentarer:

  1. Hej. Jag brukar ytterst sällan skriva kommentarer men nu kunde jag inte låta bli. Jag brukar baka en hel del men detta är den godaste saffranslängd jag någonsin bakat och så säger alla som smakat den. Jag kommer nog inte att kunna reservera den till endast julbaket utan kan mycket väl dyka upp på midsommarbuffén. Tack för ett jättebra recept/Monica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Monica! Vad roligt att höra. Tusen tack för din kommentar, vad glad jag blir! Önskar dig en god jul och ett gott nytt år med mycket bakning! /Anneli

      Radera