Surdegsbröd med julsmak
2 dl kallt vatten
1/2 dl surdeg av råg
1/2 tsk salt
1 msk mörk sirap
1/2 tsk kanel
1/2 tsk malda nejlikor
1/2 tsk anis
1/4 tsk kummin
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl vetekross
1/2 dl linfrön
1/2 dl halverade hasselnötter
1/2 dl halverade hasselnötter
2 dl grovt rågmjöl
2 dl vetemjöl
1. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite vatten. Tillsätt resterande ingredienser och kör i maskin eller med elvispens degkrokar i minst 5 minuter.
2. Låt jäsa i minst 2 timmar, gärna längre.
3. Forma försiktigt degen till en limpa och lägg i en brödform.
4. Låt jäsa i minst 2 timmar till.
5. Pensla brödet med vatten och strö över solroskärnor och flingsalt.
6. Sätt in i 250 grader ugnsvärme och spraya in vatten i ugnen för att få en hård skorpa på brödet.
7. Sänk värmen till 200 grader efter ca 10 minuter och grädda brödet i totalt 40 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar