Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

måndag 23 maj 2011

Tortano

Tortano är ett matigt bröd som man fyller med valfri fyllning. Den här gången blev det salami, oliver, soltorkade tomater, ost och örter. Tortano är det ultimata brödet för picknickkorgen!

Tortano
15 g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk salt
1 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
4 dl vetemjöl

Fyllning:
Salami
Soltorkade tomater
Oliver
Ost (valfri men mozzarella eller fetaost är gott)
Örter (gärna färska men torkade går också bra, t.ex. rosmarin, oregano, basilika)

1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten, olivolja honung och salt.
2. Blanda i mjölet lite i taget tills degen går ihop och blir elastisk.
3. Jäs under bakduk i ca 40 minuter.
4. Tryck ut degen till en 1 cm tjock rektangel.
5. Fyll brödet med fyllningen.
6. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla kanten av degen med vatten och rulla ihop den till en rulle. Forma till en krans. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper, mjöla brödet och jäs under bakduk i ca 30 minuter.
8. Ställ in plåten i mitten av ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda brödet i ca 35  minuter och låt det svalna på ett brödgaller.

1 kommentar: