Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

söndag 15 maj 2011

Havregrynsrutor

Det här grova brödet är extremt gott och fiberrikt. Det passar utmärkt att fylla med gott pålägg och ta med på picknick!

Havregrynsrutor
5 dl fiberberikade havregryn
2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1 dl linfrön
2 tsk salt
3 dl vatten
3 dl mjölk
2 msk olja
50 g jäst
ca 8 dl vetemjöl

1. Blanda havregryn, rågmjöl, rågkross, linfrön och salt.
2. Värm vätskan till 37 grader och rör ner den och oljan i mjölblandningen.
3. Smula ner jästen och rör tills den löst sig.
4. Tillsätt vetemjölet och arbeta till en smidig deg. Strö över lite mjöl och jäs under bakduk ca 30 minuter.
5. Knåda degen lätt i bunken och stjälp upp den på en bakplåtspappersklädd plåt, 30*40 cm. Strö på lite mjöl och  tryck ut degen jämnt över hela plåten. Skåra i rutor och nagga med en gaffel. Pensla med vatten och strö över havregryn.
6. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
7. Grädda i 225 grader 20-25 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Bryt i rutor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar