Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

söndag 29 maj 2011

Ryskt lantbröd

Det här brödet bakades på Nyhetsmorgon och det blev verkligen gott, perfekt syrligt och med stora luftbubblor precis som ett surdegsbröd ska ha. Det har en hård skorpa men är mjukt och härligt luftigt inuti!

Ryskt lantbröd
Dag 1:
20 g rågsurdeg (har du ingen surdeg, se mitt recept på "Nötbröd med surdeg")
150 g rågmjöl
2 dl vatten (45 grader)

Blanda ingredienserna väl i en bunke och täck med plastfolie. Gör några hål i plasten så att degen får syre och låt jäsa i rumstemperatur i minst 12 timmar.

Dag 2:
5 g jäst
degen från Dag 1
1 dl vatten (ca 20 grader)
250 g vetemjöl
100 g grahamsmjöl
1/2 msk salt
1/2 msk kummin (jag ersatte med blandade brödkryddor)

1. Rör ut jästen i lite av vattnet och tillsätt sedan degen från Dag 1 och resten av vattnet.
2. Tillsätt mjöl, salt och kryddor och knåda degen på låg hastighet i bakmaskin eller med elvispens degkrokar i ca 10 minuter.
3. Låt degen jäsa i ca 60 minuter.
4. Knåda degen och låt vila i 10 minuter på bakbordet.
5. Forma ett avlångt bröd och lägg det i en bakform eller jäskorg. Täck med en bakduk och låt jäsa i 1-2 timmar.
6. Värm ugnen till 250 grader. Ställ in brödet och spraya in vatten i ugnen med en blomspruta för att få en hård skorpa på brödet. Sänk temperaturen till 180 grader efter 10 minuter och grädda i ytterligare 40 minuter.

1 kommentar: