Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

onsdag 18 maj 2011

Nötbröd med surdeg

Det kan vara lite trixigt att baka med surdeg men när det lyckas blir det otroligt gott. Det här brödet kan bakas med eller utan surdeg. Jag använder surdeg, eftersom det ger brödet en god syrlighet och lite tuggmotstånd. Jag har alltid en surdeg vilande i kylen och dagen innan bakning matar jag den med lite rågmjöl och vatten och låter den stå framme i rumstemperatur så att den vaknar. Här är receptet på surdegsgrunden för den som inte redan har en surdeg.

Surdeg av råg
Dag 1:
2 dl ljummet vatten
2 1/2 dl rågmjöl
1 msk flytande honung

Dag 3:
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl

Dag 4:
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl

1. Vispa vatten, mjöl och honung för dag 1 till en slät massa i en glasburk. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2 dygn.
2. Tillsätt vatten och mjöl under dag 3, vispa massan slät igen. Täck med plastfolie och låt burken stå i rumstemperatur i 1 dygn.
3. Tillsätt vatten och mjöl under dag 4, vispa massan slät. Täck med plastfolie och låt burken stå i rumstemperatur i 1 dygn. Nu är surdegen färdig att användas i brödbak. Förvara den i kylskåp om den inte ska användas direkt. För att hålla surdegen vid liv ska den matas med lika delar mjöl och vatten en gång i veckan.


Nötbröd med surdeg
1/2 dl surdeg av råg
1/4 paket jäst
2 dl kallt vatten
1/2 msk mörk sirap
1 tsk salt
1 tsk malen kanel
2 dl grovt rågmjöl
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl vetekross
2 dl vetemjöl
1 dl hasselnötter


1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt och kanel.
2. Tillsätt surdegen (kan uteslutas), rågmjöl, havregryn, vetekross och lite vetemjöl i taget. Knåda degen (gärna i maskin eller med elvispens degkrokar) långsamt till den är elastisk.
3. Arbeta degen på en högre hastighet i ca 5 minuter och tillsätt hasselnötter, hela eller halverade.
4. Jäs till dubbel storlek under bakduk i ca 1 timme.
5. Vik degen några gånger på bakbordet, forma den till en limpa och rulla i grovt rågmjöl. Lägg limpan i en avlång bakform med bakplåtspapper och jäs under bakduk i ca 1 timme.
6. Ställ en tom långpanna på botten av ugnen och värm upp ugnen till 250 grader.
7. Ställ in bakformen med limpan i ugnen. Häll en deciliter vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk temperaturen till 230 grader och grädda i ca 30 minuter.
8. Ta ut brödet ur formen och låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar