Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

onsdag 9 oktober 2013

Bagels

Gott, saftigt, lite segt och ganska kompakt bröd som kokas innan det gräddas. Min favorit är att äta det nygräddat med färskost på. Vill man ha en matigare bagel passar det bra med en skiva kalkon eller rökt lax och sallad som pålägg.

Bagels (10 st)
20 g jäst
2 1/2 dl vatten
1 msk strösocker
1 tsk salt
2 dl rågsikt
3-4 dl vetemjöl
2 liter vatten + 1 msk strösocker till kokning
Vallmo- och sesamfrön till topping

1. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta till en smidig deg.
2. Låt jäsa under bakduk i minst 45 minuter.
3. Dela degen i 10 bitar och runddriv till bullar. Låt vila i 10 minuter.
4. Gör ett ganska stort hål i mitten och platta till bullarna.
5. Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
6. Koka upp vatten och socker i en vid kastrull.
7. Lägg i några bagels i taget och låt sjuda ca 1 minut per sida.
8. Ta upp med hålslev och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö på vallmo- och sesamfrön.
9. Grädda i 200 grader ca 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar