Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

onsdag 9 maj 2012

Grovt potatisbröd

Om du har några överblivna kokta potatisar passar det bra att baka ett mustigt potatisbröd. Det här brödet kräver lite framförhållning eftersom det tar två dagar innan det är färdigt, men det är väl värt att vänta på!

Grovt potatisbröd (2 bröd)
Dag 1:
5 dl vatten
5 dl grovt rågmjöl

Dag 2:
Rågmjölsskållning
50 g jäst
1 dl kallt vatten
150 g kokt skalad potatis (2-3 st)
2 tsk salt
1/2 dl ljus sirap
12-13 dl vetemjöl special

1. Dag 1: Koka upp vattnet och häll det över mjölet. Rör om så att det blir ordentligt blandat. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
2. Dag 2: Blanda rågmjölsskållningen från dag 1 med jästen som rörts ut i vattnet. Riv potatisen fint. Tillsätt potatis, salt, sirap och nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 1 timme.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den med resten av vetemjölet. Dela den i 2 lika stora delar och forma runda eller avlånga bröd. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och nagga med gaffel eller provsticka. Täck bröden med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Ställ in bröden i ugnen. Sänk temperaturen till 175 grader och grädda i 45-50 minuter eller tills brödets innertemperatur är ca 95 grader. Ta ut bröden ur ugnen, pensla med sirapsvatten och strö över lite flingsalt. Låt svalna på galler under bakduk.

Tips! Tillsätt malen pomerans, anis, fänkål eller kummin i degen om du gillar kryddor i bröd. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar