Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

tisdag 12 juli 2011

Jordgubbssemlor

Vem har sagt att man inte kan äta semlor på sommaren? Jag hittade några semmelbullar i frysen och innovativ som jag är gjorde jag en sommarvariant med jordgubbssmak. Allra godast blir det förstås med färska jordgubbar men det var gott med jordgubbssylt också!

Jordgubbssemlor
Bullar:
25 g jäst
100 g margarin eller smör
2½ dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
2 krm salt
2 krm hjorthornssalt
7 dl vetemjöl
1 ägg till pensling

Fyllning:
100 g mandelmassa
3 msk mjölk
Mosade jordgubbar eller jordgubbssylt

Garnering:
2 dl vispgrädde
Mosade jordgubbar eller jordgubbssylt
Florsocker

1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
2. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
3. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i ca 10 bitar. Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 minuter. Pensla sedan med uppvispat ägg.
5. Grädda mitt i ugnen i 250°C, ca 10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.
6. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm, mjölk och mosade jordgubbar eller jordgubbssylt. Fyll tillbaka i bullarna.
7. Vispa grädden fast och blanda med mosade jordgubbar eller jordgubbssylt. Klicka eller spritsa jordgubbsgrädden på bullarna och lägg på locken.
8. Pudra över florsocker och servera.

1 kommentar:

  1. Vad fyndig du är! Trodde först det var någon gammal bild sedan semmeltiden du lagt in innan jag läste inlägget! Smarrigt värre!

    SvaraRadera