Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

söndag 17 juli 2011

Frukostbröd med mathavre

Det här brödet är perfekt om man vill ha nybakat bröd på morgonen men inte har tid att baka. Det kan nämligen förberedas kvällen innan och så skjutsar man bara in det i ugnen på morgonen. Tack vare den långa jästiden blir brödet luftigt och mjukt. Mathavren ger fibrer, fullkorn och ett lätt tuggmotstånd.

Frukostbröd med mathavre
1/4 paket jäst
3 dl kallt vatten
1/4 dl flytande margarin eller olja
2 msk linfrö
1 dl mathavre
1 tsk salt
1 tsk malen brödkrydda
1 tsk ättiksprit
1 msk brödsirap
3 dl grovt rågmjöl
ca 4 dl vetemjöl

1. Lös upp jästen i vattnet i en bunke.
2. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta den väl. Degen ska vara ganska lös.
3. Skrapa ner degen i en bakform, smord eller med bakplåtspapper. Tryck till den och strö över lite mjöl. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp ca 10 timmar.
4. Ta fram formen och låt stå i rumstemperatur medan ugnen värms upp till 200 grader.
5. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar