Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

torsdag 9 februari 2012

Smörgåstårta med räkor

Vad passar väl bättre till middag på Alla hjärtans dag än en smörgåstårta i form av ett hjärta? Gott, festligt och romantiskt!

Tårtbotten till smörgåstårta
50 g jäst
4 dl mjölk
2 msk rapsolja
2 tsk strösocker
2 tsk bakpulver (gör brödet extra luftigt)
1 tsk salt
2 dl havregryn
6-7 dl vetemjöl

1. Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen väl.
2. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
3. Smörj en stor eller två små formar med löstagbar kant (eller annan valfri form, långpanna går också bra). Platta ut degen i formen/formarna med mjölad hand.
4. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
5. Grädda i 200 grader 30-40 minuter.
6. Låt svalna på galler och dela bröden i tre bottnar. Skär bort kanterna eller skär ut ett stort hjärta av varje botten.

Räkfyllning
3 dl gräddfil
1 1/2 dl majonnäs
1/2 dl hackad dill
ca 300 g skalade räkor
2 hårdkokta ägg
citronsaft
salt och svartpeppar

Hacka räkor och ägg och blanda ihop med övriga ingredienser till fyllningen. Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar.

Garnering
100 g philadelphiaost
2 dl gräddfil
1 dl vispad grädde
3 msk majonnäs
1 hårdkokt ägg
ruccola
svarta oliver
tomat
gurka
räkor

1. Lägg en tårtbotten på ett fat. Pensla med mjölk för att få en saftig tårta.
2. Bred på hälften av fyllningen. Täck med nästa tårtbotten, pensla med mjölk och bred på resten av fyllningen. Lägg på den sista bottnen.
3. Blanda philadelphiaost, gräddfil, vispad grädde och majonnäs till garneringen. Bred på blandningen så att den täcker hela tårtan. Plasta gärna in tårtan och låt stå i några timmar eller över natten så blir den extra saftig.
4. Garnera tårtan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar