Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

torsdag 5 januari 2012

Pepparkakor

Pepparkakor är ett måste under julen, gärna garnerade med kristyr. I år testade jag ett nytt recept på pepparkaksdeg och blev mycket nöjd. Pepparkakorna blev tunna, spröda och smakrika. Låt gärna degen ligga i kylskåpet 4-5 dagar och mogna innan du bakar ut den. Då blir pepparkakorna som godast!

Pepparkakor (ca 80 st)
120 g rumsvarmt smör
70 g brun farin
70 g strösocker
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
2 tsk malen kanel
2 tsk malen ingefära
2 tsk malda nejlikor
2 tsk bikarbonat
ca 5 dl vetemjöl

1. Blanda smör, brun farin, socker, grädde och sirap.
2. Blanda kryddorna och tillsätt dem till degvätskan.
3. Tillsätt mjölet portionsvis och arbeta in mjölet innan nästa portion hälls i.
4. Plasta in degen och ställ svalt i några dagar.
5. Ta fram degen och skär ut så mycket deg som du hinner baka ut på några minuter. Låt resten av degen stå svalt tills du ska baka på den, då blir degen inte så kladdig. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord och ta ut kakor med pepparkaksmått. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda i 200 grader ca 7-8 minuter. Passa noga så att de inte blir brända!

Kristyr
1 äggvita (ca 2 msk)
1 krm ättiksprit eller 1 msk pressad citronsaft
150 g (ca 2 1/2 dl) florsocker

1. Vispa äggvitan hårt.
2. Vispa i ättika och florsocker tills kristyren blir fast.
3. Fyll en spritspåse och spritsa på kakorna. Låt torka ordentligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar