Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

fredag 5 april 2013

Franska smörkex (Petits Beurre)

Jag fick ett kit med en gullig kakstämpel och en bok med recept på franska smörkex av min syster och idag testade jag det äntligen. Kexen ser proffsiga ut och blev så där goda att man nästan inte kan sluta äta. Dessutom var det hur kul som helst att baka; degen var lätthanterlig och att stämpla var roligt. Tack Sofia! Man kan smaksätta smörkexen på alla möjliga sätt, nästa gång testar jag nog med choklad. Man kan också lägga ihop kexen två och två med t ex nutella mellan.

Det går självklart bra att stansa ut figurer med hjälp av pepparkaksformar eller andra mått om man inte har en kakstämpel.

Franska smörkex (35 st)
1 1/4 dl strösocker
100 g smör
3/4 dl vatten
3/4 krm salt
4 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

1. Koka upp socker, smör, vatten och salt i en kastrull på svag värme. Stäng av plattan när smöret smält och låt vätskan dra i 20 minuter. Rör ofta.
2. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt den avsvalnade vätskan.
3. Blanda ihop smeten. Börja med en träsked och fortsätt sedan för hand tills det blir en slät deg. Den ska hålla ihop men vara ganska lös.
4. Rulla in degen i plastfolie och låt den ligga kallt i minst 3 timmar.
5. Mjöla bakbordet och kavla ut degen tunt.
6. Stansa ut kexen med ett kakmått. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
7. Grädda i 175 grader i ca 12 minuter tills kakorna är vackert gyllenbruna i kanterna och helst lite ljusare i mitten.
8. Ta ut kakorna och låt kallna på galler.



1 kommentar:

  1. Vad roligt att du gillade dem! Jag har också tänkt prova någon mer smak. Vi får se vem som hinner först! Troligtvis du.. =)Kram/ Sofia

    SvaraRadera