Enkelt bröd som går att variera med olika mjölsorter, men jag tycker det är godast när man gör det på dinkel. Vetemjölet gör att det jäser bättre.
1/4 paket jäst
3 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
1 msk olivolja
2 dl havregryn
1 dl solroskärnor
3 dl dinkelmjöl
2-3 dl vetemjöl special
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt salt, olja och havregryn och låt svälla i 10 minuter.
2. Tillsätt solroskärnor, dinkelmjöl och vetemjöl. Arbeta degen i maskin 5-10 minuter. Använd inte för mycket mjöl, degen ska vara ganska lös.
3. Smörj en avlång bakform, häll ner degen i formen och strö över lite mjöl.
4. Låt jäsa under bakduk tills degen jäst upp till kanten på formen, ca 1-2 timmar.
5. Ställ in brödet i 250 graders ugnsvärme, sänk värmen till 175 grader efter 5 minuter och grädda i ca 50 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar