Min favoritpizza (1 plåt)
Deg:
12 g jäst
2½ dl kallt vatten
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja
1 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl
Fyllning:
Tomatpuré
Chilisås
Riven ost
Ca 150 g rökt skinka
1 tomat
5 färska champinjoner
1 gul lök
1 gul lök
1 burk ananas
1 banan
Pizzakrydda
Curry
Flingsalt
1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet.
2. Tillsätt strösocker, flingsalt och olivolja.
3. Tillsätt grahamsmjöl och lite vetemjöl i taget och knåda degen i maskin eller med elvispens degkrokar tills den är elastisk. Strö över lite vetemjöl, täck bunken med plastfolie och jäs i kylskåpet över dagen.
4. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord och lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
5. Bred på ett tunt lager av tomatpuré blandat med chilisås.
6. Pensla pizzakanterna med olivolja.
7. Strö över den rivna osten.
8. Skiva ingredienserna och lägg på pizzan.
9. Krydda med pizzakrydda, curry och flingsalt.
10. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 10 minuter.
Här är mitt absoluta favoritrecept på pizzasallad, den smakar nästan som på pizzerian!
Pizzasallad
Ett litet vitkålshuvud (ca 7 dl när den är strimlad)
2 msk olivolja
1½ msk vitvinsvinäger
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1. Strimla vitkålen (jag brukar hyvla med osthyvel, men det går också bra att använda kniv)
2. Krama vitkålen lite med händerna så blir salladen mjuk och saftig.
3. Blanda med olja, vinäger, salt och peppar och smaka av.
4. Låt stå i kylskåp minst 2 timmar innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar