Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

torsdag 7 juni 2012

Sommartårta med jordgubbar och lime

Den här tårtan bakade jag på nationaldagen. Den liknar en klassisk gräddtårta med jordgubbar och sockerkaksbotten men limen ger en frisk och syrlig twist på tårtan som bryter av lite mot det söta. Lime curd kan man göra själv men jag gjorde det enkelt för mig den här gången och köpte färdig.

Sommartårta med jordgubbar och lime
Sockerkaksbotten:
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning:
1 dl lime curd
1/2-1 dl jordgubbssaft
1 liter färska jordgubbar
2 msk strösocker
1 msk råsocker
3 dl vispgrädde

1. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
2. Smält smöret och rör i mjölken. Blanda det med äggsmeten.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
4. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 19-24 cm i diameter beroende på vilken storlek och höjd du vill ha på tårtan.
5. Grädda i 175 grader 25-40 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna och dela den sedan i tre bottnar.
6. Rensa och skiva hälften av jordgubbarna och blanda dem med sockret. Rensa och halvera den andra hälften jordgubbar till dekoration. Vispa grädden.
7. Lägg en tårtbotten på ett tårtfat. Droppa över jordgubbssaft över hela bottnen för att få en saftig tårta. Bred därefter ut ett jämnt lager lime curd, sedan grädde och lägg till sist på ett lager skivade jordgubbar. Lägg på nästa tårtbotten och upprepa samma sak. Lägg på den sista tårtbottnen och bred ett tjockt lager grädde över hela tårtan. Dekorera med de halverade jordgubbarna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar