Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

onsdag 13 juni 2012

Skållat dinkelbröd

Att skålla mjöl innebär att man blandar det med kokande vatten och låter det svälla en stund. Skållning gör brödet saftigare, mer hållbart och mindre smuligt. Det här är ett fylligt fullkornsbröd som enbart är bakat på dinkelmjöl.

Skållat dinkelbröd
Skållning:
1 1/4 dl dinkelmjöl fullkorn
1 1/2 dl kokande vatten
1 tsk salt

2 1/2 dl vatten
12,5 g jäst
ca 7 dl dinkelmjöl fullkorn

1. Mät upp mjölet till skållningen i en degbunke. Tillsätt salt och kokande vatten, blanda väl. Låt stå 10 minuter.
2. Tillsätt 2 1/2 dl kallt vatten. Känn efter att degvätskan inte är varmare än 37 grader.
3. Smula ner jästen. Tillsätt resten av mjölet. Arbeta degen ca 4 minuter med maskin eller 8 minuter för hand.
4. Smörj en avlång bakform eller lägg i ett bakplåtspapper. Om degen känns lös kan den klickas direkt ner i formen. Jämna till ytan med en degskrapa och strö över lite mjöl. Om degen känns fast kan man ta upp den på mjölat bakbord, rulla till en rulle och lägga i bakformen.
5. Jäs under bakduk 50-60 minuter, tills degen jäst upp till kanten på formen. Sätt under tiden ugnen på 250-275 grader.
6. Nagga det färdigjästa brödet med en vattendoppad gaffel.
7. Grädda i 5 minuter på den höga värmen, sänk sedan till 200 grader och fortsätt att grädda i ca 45 minuter. Låt svalna på galler inlindat i bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar