Hönökakor är mjuksega och lite söta kakor som är lika goda med bara smör på som med något gott pålägg. De går bra att frysa in och värmas upp i ugnen så smakar de som nybakade!
Hönökakor
25 g jäst
50 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1/4 dl ljus sirap
1/2 msk salt
1 tsk malda brödkryddor
4 dl rågsikt
4 dl vetemjöl
1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Lös upp jästen i lite av spadet.
2. Tillsätt resten av spadet, sirap, salt och brödkryddor. Blanda i det mesta av mjölet.
3. Arbeta degen blank och smidig. Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
4. Ta upp degen på en arbetsbänk och knåda den väl med resten av mjölet. Dela den i 6 jämnstora bitar. Låt jäsa på lätt mjölad arbetsbänk under bakduk i ca 25 minuter.
5. Kavla ut bitarna till stora, tunna kakor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Nagga.
6. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 5 minuter. Låt kakorna svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar