Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

lördag 7 december 2013

Världens bästa lussekatter, bullar och längder

I år bakade jag lussekatter utan kesella och de blev minst lika luftiga, saftiga, mjuka och goda. Delvis tror jag att det beror på att jag använde rumsvarmt smör istället för smält. Att blötlägga russinen gör också lussekatterna saftigare, eftersom de annars drar vätska ur degen. Genom att låta saffranet dra i lite sprit får bullarna gulare färg och mer saffranssmak. Kardemumma tycker jag är gott tillsammans med saffran, men gillar man inte det går det att utesluta. Jag gjorde lussekatter av halva degen och bullar och längder med mandelmassa och vit choklad av den andra halvan.

Världens bästa lussekatter (40 st)
50 g jäst för söta degar
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk
1 g saffran (2 kuvert)
1 msk vodka
1/2 tsk salt
Ev. 1 tsk malen kardemumma
1 litet ägg
1/2 dl vit sirap
1/2 dl råsocker
1 dl strösocker
ca 14 dl vetemjöl
ca 1 dl russin

Fyllning till bullar och längder (för hel sats saffransdeg):
100 g mjukt smör
1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g hackad vit choklad
100 g mandelmassa
Pensling:
1 ägg
Pärlsocker

1. Börja med att mortla saffranet tillsammans med 1 tsk socker. Häll på vodkan och låt dra i ca 30 minuter. 
2. Blötlägg russinen i ca 30 minuter. 
3. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, saffransvätskan, smöret i bitar, salt, kardemumma, uppvispat ägg, sirap, socker och mjöl. Arbeta degen ordentligt, ca 10 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Degen ska vara lite kladdig, för mycket mjöl gör lussekatterna torra. 
2. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 60 minuter.
3. Arbeta ner degen i bunken och ta upp den på mjölat bakbord. Knåda degen smidig, tillsätt eventuellt mer mjöl. Baka ut till lussekatter och tryck i russin eller kavla ut degen till rektanglar om du vill göra längder eller bullar.
4. Rör smör, strösocker och vaniljsocker smidigt och bred blandningen över rektanglarna. Strö över hackad vit choklad och riv över mandelmassa. Rulla ihop från långsidan och skär i bitar och lägg med snittytan uppåt i bullformar på en plåt, om du vill göra bullar. Om du vill göra längder, lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper. Klipp djupa jack i rullarna och lägg flikarna växelvis åt höger och vänster. 
4. Låt jäsa övertäckta i 30-45 minuter. Pensla bullar och längder med ägg och strö över pärlsocker. Lussekatterna penslas med mjölk eller uppvispat ägg direkt EFTER gräddningen, då blir de blanka, mjuka och fina.
5. Grädda lussekatter och bullar i 225 grader 8-10 minuter. Längder gräddas i 175 grader ca 20 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar