Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

onsdag 13 mars 2013

Kalljästa frukostrutor med frön

Bröd som får jäsa länge får en god smak lite liknande surdeg och blir luftiga och porösa. Degen till de här bullarna rör man snabbt ihop på kvällen och bakar ut lika snabbt på morgonen.

Kalljästa frukostrutor med frön (12 st)
4 dl kallt vatten
10 g jäst
1 1/2 tsk salt
1 msk honung
9 dl rågsikt
Blandade frön (tex solros-, pumpa-, sesam- och linfrön)
Flingsalt

1. Rör ut jästen i vattnet och blanda ner resten av ingredienserna. Degen behöver inte knådas, rör bara tills allt blandats ihop ordentligt. Täck bunken med plast och ställ i kylen över natten.
2. Skrapa ur degen på ett ordentligt mjölat bakbord. Dra ut degen till en lång rektangel, ca 10x40 cm. Vik sedan ihop den på längden så att den blir ca 5x40 cm. 
3. Pensla på lite vatten och strö över frön och flingsalt. Dela längden i bitar.
4. Ställ in en plåt i ugnen och sätt ugnen på 275 grader. Låt degbitarna vila på bakbordet medan ugnen blir varm, ca 30 minuter.  
5. Ta ut den varma plåten, lägg direkt på ett bakplåtspapper och lägg över degbitarna på plåten. 
6. Ställ in plåten i ugnen och vrid ner värmen till 225 grader. Grädda bröden tills de fått fin färg, ca 15 minuter. Låt svalna på galler. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar