Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

onsdag 2 januari 2013

Chokladkaféets kladdkaka

Som nyårsdessert 2012 gjorde jag en himmelskt god kladdkaka med glasyr som serverades med hallonsås och vispad grädde.

Chokladkaféets kladdkaka
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker

Glasyr:
2 dl vispgrädde
1 msk flytande honung
1 1/2 msk strösocker
100 g fin mörk choklad
2 tsk smör

Hallonsås:
250 g hallon
1/2 dl socker
1 dl vatten

1. Smält smöret. Blanda ägg och socker i en bunke. Häll ner det smälta smöret i blandningen.
2. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Rör ner de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda noga.
3. Häll smeten i en smord och bröad (med ströbröd eller kokos) form med löstagbara kanter, ca 22 cm i diameter.
4. Grädda kakan i 175 grader 20-25 minuter. Känn med en sticka, den ska vara lite kladdig i mitten.
5. Gör glasyren: Blanda grädde, honung och socker i en kastrull. Låt koka upp. Ta kastrullen från plattan och tillsätt chokladen i bitar samt smöret. Rör till en slät sås. Låt svalna och ställ in i kylskåp. Vänta tills glasyren blivit tjock innan du brer den över den kalla kakan.
6. Blanda hallon, socker och vatten till hallonsåsen i en kastrull. Koka upp och låt småputtra ca 5 minuter. Låt svalna. (Man kan också mixa hallonen om man vill ha en slät sås. Minska då vattenmängden till 1 msk.)

Servera kakan kall med hallonsås och vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar