Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

lördag 5 oktober 2013

Kanelbullens dag 2013

På kanelbullens dag finns det ingen ursäkt för att inte baka kanelbullar. Eftersom det är en dag som ska firas lite extra gjorde jag i år även en "kanelbulletårta" i form. Den blev saftig och riktigt populär här hemma.

Kanelbullar (ca 20 st)
25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
75 g rumsvarmt smör
1/2 ägg
1/2 dl vit baksirap
1/4 tsk salt
1 tsk stött kardemumma
ca 7 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
1 msk kanel
1 tsk vaniljsocker
Pensling:
1/2 ägg
pärlsocker

1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smöret i bitar, ägg, sirap, salt och kardemumma. Tillsätt mjölet men spara lite till utbakningen.
2. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa under bakduk minst 30 minuter.
3. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka.
4. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ut hälften i ett tunt lager på varje kaka. Rulla ihop från långsidan till en rulle.
5. För vanliga bullar: Skär rullen i centimetertjocka skivor och lägg i bullformar med snittytan upp.
För "kanelbulletårta": Skär rullen i ca 3 cm tjocka skivor och lägg dem med snittytan upp i en smord springform. Lägg dem inte för tätt, de ska ha plats att jäsa.
6. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
7. Pensla med uppvispat ägg blandat med en skvätt vatten och en nypa salt. Strö över pärlsocker.
8. Grädda vanliga bullar i 225 grader ca 10 minuter. "Kanelbulletårtan" gräddas i 200 grader ca 20 minuter.
9. Rör ihop en glasyr på 1 dl florsocker och ca 1 msk vatten och ringla den över "kanelbulletårtan" när den svalnat.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar