Det här är ett ciabattaliknande bröd som kräver en minimal arbetsinsats, men som behöver jäsa länge för att få sin goda smak och stora luftbubblor. Degen behöver inte knådas, själva tricket är faktiskt att arbeta degen så lite som möjligt. Brödet kan bakas ut till valfri form, det viktiga är att man inte knådar degen utan bara formar den efter jäsningen. Servera brödet till frukost, soppa eller ta med på picknick med mycket fyllning, det passar i alla sammanhang. Helt enkelt ett fantastiskt bröd!
Ett fantastiskt bröd (20 st)
1/2 paket jäst
5 dl vatten
1 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk flytande honung
3 dl havregryn
1 1/2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
4-5 dl vetemjöl
1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vätskan. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta snabbt ihop degen. Den ska vara lös.
2. Strö lite mjöl över degen och täck bunken med plastfolie.
3. Låt jäsa i rumstemperatur i minst 2 timmar eller i kylskåp över natten.
4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte, de luftbubblor som bildats under jäsningen ska vara kvar. Strö lite mjöl över degen och platta ut den försiktigt till en platta. Skär degen i bitar i den form du vill ha bröden, exempelvis rutor eller remsor som du snurrar till baguetter.
5. Lägg försiktigt över bitarna på plåtar med bakplåtspapper.
6. Grädda direkt i 225 grader ca 10-15 minuter.
7. Låt svalna på galler utan bakduk, för att få en frasigare skorpa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar