10 g jäst
3 dl kallt vatten
2 dl havregryn
1 msk äppelmos
1/2 msk honung
1 tsk salt
3 dl grovt rågmjöl
3-4 dl vetemjöl
1. Rör ihop ingredienserna till degen i en bunke. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i minst tre timmar eller ställ i kylskåpet över natten.
2. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dra ut den till en platta på ungefär 10x40 cm. Vik plattan på längden, så att den blir ca 5x40 cm.
3. Sätt in en plåt i ugnen och sätt temperaturen på 250 grader.
4. Pensla brödlängden med vatten och strö över lite solrosfrön och pumpafrön.
5. Låt degen vila på bakbordet i ca 30 minuter.
6. Ta ut den heta plåten ur ugnen. Skär snabbt deglängden i 8-10 bitar och lägg dem på plåten.
7. Sätt in plåten i mitten av ugnen och sätt in en skål med vatten längst ner i ugnen. Sänk temperaturen till 225 grader.
8. Grädda i ca 15 minuter tills bröden får fin färg. Om du gör en limpa, grädda i 200 grader ca 40 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar