Grovt bröd med havrekli som tillför extra fibrer, vitaminer och mineralämnen. Sirapsvattnet ger en söt skorpa som bryter av den mustiga smaken fint.
Lantbröd med kli
25 g jäst
3 dl vatten
2 dl grovt rågmjöl
1 dl havrekli
1 tsk salt
3 dl vetemjöl
Sirapsvatten:
1 tsk ljus sirap
3/4 dl vatten
1. Lös upp jästen i vattnet.
2. Blanda ner rågmjöl, havrekli, salt och så mycket vetemjöl att degen går ihop, men den får gärna vara lite kladdig.
3. Arbeta degen ordentligt i maskin eller med elvispens degkrokar.
4. Låt jäsa övertäckt i ca 45 minuter.
5. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och forma till ett bröd. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
6. Grädda i 200 grader ca 40 minuter.
7. Pensla brödet med sirapsvatten direkt när du tagit ut det ur ugnen. Låt svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar