Jag gillar att baka bröd med morot, mjölsorterna brukar jag variera men dinkel är en återkommande favorit. Brödet håller sig mjukt och saftigt länge.
Grova morotsrutor (12 st)
1/4 paket jäst
2 dl mjölk
1 dl vatten
1/4 dl rapsolja
1 msk flytande honung
1 tsk salt
2 dl havregryn
1/2 dl havrekli
3/4 dl hela linfrön
1/4 dl krossade linfrön
2 rivna morötter
1 dl solrosfrön
1 dl grahamsmjöl
3 dl dinkelmjöl
2-3 dl vetemjöl
1. Smula jästen i en bunke. Lös upp den i kall vätska.
2. Tillsätt havregryn, havrekli och linfrön. Låt stå och svälla i ca 10 minuter.
3. Blanda ner övriga ingredienser till en smidig men ganska lös deg.
4. Låt jäsa övertäckt i minst 90 minuter. Om du vill jäsa degen snabbare, använd dubbla mängden jäst och fingervarm degvätska så kan jästiden halveras.
5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Knåda den lätt och platta ut till en platta, någon centimeter hög.
6. Skär ut rutor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
7. Låt jäsa ca 45 minuter.
8. Grädda i 225 grader ca 15 minuter.
Var är morötterna?
SvaraRaderaMorötter ska det självklart vara i degen :) Nu är receptet uppdaterat, tack för kommentaren!
Radera