Ett skållat rågbröd med hård skorpa. Skållningen förlänger hållbarheten och gör att brödet blir saftigare.
Grovt rågbröd
2 dl grovt rågmjöl
2 dl fint rågmjöl
3 dl vatten
1 dl filmjölk
25 g jäst
1 tsk salt
ca 4 dl vetemjöl
1. Häll rågmjölet i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över mjölet. Rör runt och låt stå övertäckt i minst tre timmar, gärna över natten.
2. Låt filmjölken stå framme en stund tills den blir rumstempererad. Rör ut jästen i filen och blanda ner den i rågdegen. Tillsätt salt och det mesta av vetemjölet.
3. Arbeta degen ordentligt, den ska vara helt jämn och slät.
4. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur till dubbel storlek, ca 1 timme.
5. Arbeta in resten av vetemjölet och forma degen till ett bröd. Lägg det på en plåt med bakplåtspapper och skåra brödet med en vass kniv.
6. Låt jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek, ca 45 minuter.
7. Sätt in brödet i nedre delen av ugnen i 225 graders ugnsvärme. Sänk direkt temperaturen till 175 grader och grädda brödet i ca 50 minuter. Låt svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar