Nyttiga och goda frukostbullar med rågmjöl. Jag använder kall vätska och låter degen jäsa längre eftersom brödet (speciellt bröd bakat med rågmjöl) får mer smak då, men det går bra att använda ljummen vätska och halvera jästiden om man har ont om tid.
Rågbullar (ca 10 st)
25 g jäst
1 dl mjölk
2 dl vatten
1/4 dl rapsolja
1 msk mörk sirap
1/2 tsk salt
1 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön
2 dl grovt rågmjöl
1 dl fint rågmjöl
1 dl rågsikt
ca 2-3 dl vetemjöl
1. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig.
2. Tillsätt vattnet och övriga ingredienser, men spara lite av vetemjölet till utbakningen.
3. Knåda degen i 5-10 minuter. Tillsätt mer vetemjöl om det behövs, men degen ska vara lite kladdig eftersom rågmjöl drar till sig vätska under jäsningen.
4. Låt degen jäsa under bakduk i minst 60 minuter.
5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, knåda den lätt och dela i ca 10 delar.
6. Rulla delarna till bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
7. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
8. Grädda i 225 grader ca 10-12 minuter.
9. Pensla bullarna med vatten direkt när de tagits ut ur ugnen.
Testade denna igår och 7-årige sonen blev stormförtjust (händer inte så ofta!) - Jättegott!
SvaraRaderaÄr det okej att jag lägger in denna på Kokaihop.se med hänvisning till dig och denna blogg? Vill gärna ha alla favvisar samlade! :)
Hej Peter! Vad roligt att ni gillade mitt recept. Självklart får du lägga upp receptet på kokaihop.se!
Radera