Den här formfranskan är fantastiskt god att rosta och perfekt för snittar.
Min formfranska
25 g jäst
2 1/2 dl fingervarmt vatten
1 tsk flytande honung
1 tsk ljus sirap
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
2 dl havregryn
1 dl grahamsmjöl
4-5 dl manitoba cream
1. Smula jästen i en bunke och lös upp den med vattnet. Tillsätt honung, sirap, olivolja, havregryn och mjöl. Knåda degen ordentligt med köksmaskin i minst 10 minuter eller 20 minuter för hand. Det är extra viktigt att knåda ordentligt när man använder Manitoba cream, annars får man inte önskad effekt.
2. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter.
3. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
4. Forma en limpa av degen och lägg den i en smord brödform.
5. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
6. Ställ in brödet i 250 grader varm ugn. Spraya in vatten i ugnen med en blomspruta för att få en knaprig skorpa på brödet. Sänk värmen efter 5 minuter till 200 grader och grädda i sammanlagt 30-40 minuter.
Låt svalna på galler.
1 dl grahamsmjöl
4-5 dl manitoba cream
1. Smula jästen i en bunke och lös upp den med vattnet. Tillsätt honung, sirap, olivolja, havregryn och mjöl. Knåda degen ordentligt med köksmaskin i minst 10 minuter eller 20 minuter för hand. Det är extra viktigt att knåda ordentligt när man använder Manitoba cream, annars får man inte önskad effekt.
2. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter.
3. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
4. Forma en limpa av degen och lägg den i en smord brödform.
5. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
6. Ställ in brödet i 250 grader varm ugn. Spraya in vatten i ugnen med en blomspruta för att få en knaprig skorpa på brödet. Sänk värmen efter 5 minuter till 200 grader och grädda i sammanlagt 30-40 minuter.
Låt svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar