Ett grovt dinkelbröd som passar bra både till frukost och till mat som soppa eller sallad.
Solroslimpa med dinkel
1/4 paket jäst
2 1/2 dl vatten, 37 grader
1 tsk salt
1 msk olja
1 msk honung
1 dl solroskärnor
1 dl vetekli
2 dl havregryn
2 dl fullkornsdinkel
ca 2 dl dinkelsikt
1. Smula jästen i en bunke och lös upp den med vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen smidig minst 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
2. Låt jäsa övertäckt ca 60 minuter.
3. Smörj eller lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform. Knåda degen lätt, forma till en limpa och lägg i formen.
4. Jäs under bakduk 30-40 minuter.
5. Pensla brödet med vatten och strö över flingsalt.
6. Grädda i 225 grader ca 30 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar