Moussaka är Greklands motsvarighet till lasagne, där man använder auberginer istället för pasta. Här har jag även lagt till zucchini och gjort min egen variant på rätten. Kanel och muskot ger en spännande smak till gratängen.
Moussaka
1 aubergine
1 zucchini
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g nötfärs
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1/2 tsk kanel
2 krm riven muskot
1 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 tsk oregano
1 lagerblad
3 dl mjölk
2 msk majsstärkelse (Maizena)
1 dl riven ost
1 ägg
1. Skiva aubergine och zucchini i centimetertjocka skivor. Lägg dem på hushållspapper och salta så att vätskan dras ut, annars blir gratängen blaskig.
2. Skala och hacka lök och vitlök.
3. Stek nötfärsen i olja i en stekpanna. Krydda med salt, peppar, kanel och muskot. Tillsätt lök, vitlök och tomatpuré och låt fräsa med en stund.
4. Häll på krossade tomater, oregano och lagerblad. Låt småputtra under lock ca 5 minuter. Såsen ska vara fast.
5. Vispa ihop mjölk och majsstärkelse i en kastrull. Koka upp under omrörning till en tjock sås. Ta kastrullen från värmen och rör ned riven ost och ägg. Smaka av med salt och peppar.
6. Torka av aubergine- och zucchiniskivorna med hushållspapper och stek dem i olja på hög värme ca 1 minut per sida, de ska få en ordentlig stekyta.
7. Varva aubergine, zucchini och köttfärssås i en smord ugnssäker form. Häll över ostsåsen.
8. Grädda moussakan i 225 grader ca 40 minuter. Låt den gärna stå ca 10 minuter innan den serveras. Servera med en sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar