Dalatunnbröd (ca 20 st)
Steg 1:
15 g jäst
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
2 msk ljus sirap
2 msk strösocker
1 tsk anis
1 tsk fänkål
1 1/2 tsk salt
3 dl rågsikt3 dl vetemjöl special
Steg 2:
300 g nykokt potatis
1 1/2 dl rågsikt
1 1/2 dl vetemjöl special
1. Smula jästen i en bunke.
2. Smält smöret och värm med mjölk, sirap, strösocker och kryddor till 37 grader.
3. Häll vätskan över jästen och rör om ordentligt.
4. Tillsätt mjölet lite i taget och rör ihop till en kladdig deg.
5. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
6. Pressa den varma potatisen med en gaffel och knåda in den i degen. Tillsätt rågsikt och vetemjöl tills degen inte kladdar längre.
7. Dela degen i små bitar och kavla ut till tunna, runda kakor. Nagga med en gaffel.
8. Stek bröden på medeltemperatur i en torr stekpanna i ca 1 minut på varje sida, tills de fått lite färg. Var försiktig så att du inte steker för länge, då blir bröden hårda.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar