Jag har nyligen upptäckt hur gott bröd bakat på dinkelmjöl blir. Det är dessutom mer hälsosamt än många andra mjölsorter, eftersom det ger ett jämnare blodsocker och har en högre proteinhalt samt mycket B-vitaminer och mineralämnen. Det här morotsrutorna blir mjuka, fylliga och fantastiskt goda!
Morotsrutor med dinkel (12 st)
25 g jäst
2 1/2 dl mjölk eller vatten
1/4 dl olja
100 g finrivna morötter
1/2 tsk salt
1 msk flytande honung
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
3 dl fullkornsdinkel
ca 4 dl dinkelsikt
1. Värm vätskan till 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan samt övriga ingredienser. Arbeta ihop till en smidig deg.
2. Jäs under bakduk i ca 45 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Platta ut den till en platta, ett par centimeter tjock. Skär i 12 rutor med en mjölad kniv eller degskrapa. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
4. Grädda i 225 grader 15-20 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar