Dinkelbaguetter
12,5 g jäst
2 1/2 dl kallt vatten
1/2 tsk salt
1 msk olja
1 dl rågkross
3 dl dinkelmjöl fullkorn
ca 4 dl dinkelsikt
1. Smula jästen i en bunke. Rör ut den i det kalla vattnet. Tillsätt salt, olja, rågkross, dinkelmjöl och det mesta av dinkelsikten. Knåda degen länge, helst i maskin, tills den är smidig. Tillsätt eventuellt mer mjöl under knådningen.
2. Låt jäsa under bakduk ca 2 timmar. Arbeta ner degen i bunken och låt jäsa ytterligare 20-30 minuter i bunken.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma 2 stora baguetter eller 4 mindre. Lägg på plåt (gärna baguetteplåt) med bakplåtspapper.
4. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
5. Grädda i 225-250 grader ca 15 minuter. Låt svalna under bakduk på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar