Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

torsdag 31 januari 2013

Herrgårdskaka

En extra god sockerkaka med vaniljfyllning. Lyxa till det och servera med grädde och bär så blir det som en snabb och enkel tårta!

Herrgårdskaka
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl sjudande vatten

Fyllning:
125 g smör eller margarin
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker

1. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver och sikta försiktigt ner i smeten. Tillsätt sjudande vatten och rör smeten slät. 
2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (gör 2/3 sats om du har en 19 cm form). 
3. Grädda kakan i 200 grader ca 30 minuter, känn med en sticka så att den är torr inuti. Låt kakan vila några minuter i formen, stjälp sedan upp den på ett galler och låt svalna medan du gör fyllningen. 
4. Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och låt sjuda i 1-2 minuter. Vispa ner vaniljsockret och låt stå i några minuter. 
5. Dela kakan i två bottnar. Häll fyllningen över båda bottnarna och lägg ihop dem med krämen mot varandra. Låt gärna stå några timmar i kylen övertäckt med plastfolie. Pudra florsocker över kakan innan servering. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar