Välkommen till min blogg!

Välkommen till min blogg!

torsdag 12 januari 2012

Vit och mörk chokladmousse med limemarinerade jordgubbar

Till dessert på nyår gjorde jag chokladmousse på vit och mörk choklad som jag serverade i glas och toppade med limemarinerade jordgubbar och dekorerade med chokladhjärtan.

Vit och mörk chokladmousse med limemarinerade jordgubbar (ca 8 portioner)


Mörk chokladmousse
3 äggulor
1 ägg
30 g socker
200 g mörk kvalitetschoklad
4 dl vispgrädde
ev. 1 tsk kaffepulver och 1 msk konjak

1. Vispa äggulor, ägg och socker poröst i en bunke över varmt vattenbad. Kyl ner skummet under vispning.
2. Smält hälften av chokladen. Hacka resten av chokladen.
3. Vispa grädden, inte för hårt för då kan moussen bli grynig.
4. Blanda den smälta chokladen i äggskummet. Tillsätt kaffepulvret som
lösts upp i konjaken (går bra att utesluta), den vispade grädden och sist
den hackade chokladen.
5. Häll upp moussen i portionsskålar eller glas och ställ i kylen i minst 30 minuter.

Vit chokladmousse
2 dl vispgrädde
150 g vit choklad
1 ägg
1 dl Kesella
1 tsk vaniljsocker

1. Vispa grädden.
2. Smält chokladen försiktigt.
3. Vispa upp ägget och tillsätt den smälta chokladen under kraftig omrörning.
4. Rör ner kesella och sist den vispade grädden. Blanda ordentligt.
5. Häll upp moussen på den mörka chokladmoussen i glasen och låt stå i kylen ca 1 timme.

Toppa med limemarinerade jordgubbar och chokladdekorationer.

Limemarinerade jordgubbar
ca 1 liter jordgubbar
1 lime
2 msk flytande honung

1. Skölj, snoppa och skiva jordgubbarna.
2. Riv skalet från limen och pressa ur saften.
3. Blanda rivet skal, limesaft och honung i en skål.
4. Lägg de skivade jordgubbarna i marinaden och ställ kallt. Marinera i minst 15 minuter, gärna längre.

Chokladdekorationer

Smält mörk choklad, gärna med lite kokosfett för att få en fin yta och bra konsistens. Låt chokladen svalna lite så att den blir tjockare och mer lättarbetad. Ringla ut chokladen i önskad form eller mönster på ett bakplåtspapper. Låt stelna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar